Treće po redu prvenstvo Balkana u američkom fudbalu – Balkan Bowl – održaće se od 6. do 8. oktobra. Grad Sombor ponovo je domaćin turnira na kojem će učestvovati šest izabranih selekcija iz okruženja.

Drugi put zaredom organizatori takmičenja su Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) i Savez američkog fudbala Vojvodine (SAFV), a u saradnji sa upravom Grada Sombora, Sportskim savezom Grada Sombora, KAF Celtis i Sportskim centrom „Soko” iz Sombora. Očekuje se da na šampionatu Balkana učestvuje preko 200 takmičara i takmičarki iz regiona.

Kao i prošle godine, svoje sportske izaslanike imaće Srbija, Slovenija, Hrvatska i All star SEVER tim Saveza američkog fudbala Vojvodine, a posebno raduje i dolazak reprezentativaca Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj je američki fudbal tek odnedavno u zamahu. Njihovu ekipu činiće igrači iz četiri kluba: Rudara, Lavova, Orlova i Spartanaca.

Na ovogodišnjem Balkan Bowlu selekcije će se takmičiti u četiri kategorije:

  • U15 fleg fudbal
  • fleg fudbal u ženskoj konkurenciji
  • fleg fudbal u muškoj konkurenciji (stariji od 15 godina)
  • tackle fudbal „9–9” seniori

Pored takmičarskog dela, na predstojećem balkanskom prvenstvu biće organizovani i brojni drugi sadržaji: seminari, prezentacije, klinike o prevenciji povreda u američkom fudbalu, o antidoping pravilima, o importima i slično.

Za igrače ofanzivne i defanzivne linije organizatori su pripremili posebno takmičenje, pa će zainteresovani testirati svoju brzinu, agilnost, snagu (40 yards dash, agility L drill, strength 100 kg bench, read & react drill).

Klub američkog fudbala “GTC Vianor Vidre” će u dve kategorije imati ukupno tri predstavnika. U U15 fleg fudbalu, Vidre će predstavljati Milan Stojanović, dok će u tackle fudbalu seniora igrati Nikola Prkosovački i Mario Šapurić. Sva tri predstavnika nastupaće za ALL-STAR tim SAFV-a. Opširnije o sastavu SAFV-a možete videti ovde.

Naši predstavnici nastupaju u nedelju u sledećem terminu:

09:00 U15 flag: ALL STAR – Slovenija
10:00 Seniori tackle: ALL STAR – Bosna i Hercegovina
10:15 U15 flag: ALL STAR – Srbija
13:45 Seniori tackle: ALL STAR – Srbija

Utakmice možete pratiti i putem interneta, opširnije ovde.