U nedelju, 8. decembra, održaće se drugi memorijalni turnir u fleg fudbalu “Gordan Ličanin” u USKAO “Đorđe Predin Badža” (sportski centar) u Bečeju. Početak turnira zakazan je za 9 časova, a finale je predviđeno za 15 časaova. Snimak finalne utakmice biće emitovan na lokalnoj televiziji, TV Bečej. Ulaz je besplatan.

U ovogodišnjem, drugom, izdanju memorijalnog turnira posvećenog pokojnom generalnom sekretaru i potpredsedniku kluba, Gordanu Ličaninu, učestvuju ekipe “Knights” iz Kleka, “Mamuti” iz Kikinde koji su i prošlogodišnji pobednici turnira, a novost u ekipama je “Cannons” iz Osijeka, Hrvatska.

Turnir počinje u 9 časova, a otvaraju ga prošlogodišnji finalisti, Bečej i Kikinda. Na turniru će se i ove godine igrati fleg fudbal, bezkontaktna varijanta američkog fudbala. Igrači oko svog struka nose zastavice, a skidanjem zastavica onemogućuje se protivnikovo napredovanje, što zamenjuje obaranje u tekl fudbalu.

Klek Knights

Vitezovi su klub koji je osnovan 2005. godine. Kao najveći uspeh imaju osvajanje EFAF Kupa izazivača 2010. godine kada su savladali ekipu Istanbul Cavaliers-a. Klek je 2006. godine bio šampion Srbije u ligi bez opreme, a naredne godine je osvojio ligu sa opremom.

Ekipa iz Kleka se dosada nije takmičila u fleg ligi u Srbiji, ali su nastupali na fleg takmičenjima koje su organizovali drugi klubovi ili savez Vojvodine. Na prošlogodišnjem turniru zauzeli su četvrto mesto.

“Što se tiče turnira u Bečeju, jasno je da nećemo doći u najjačem sastavu. Mada, pitanje je šta znači najjači sastav, jer ovo je potpuno drugačije takmičenje. Fleg fudbal se igra 5 na 5, nema obaranja, tako da su ovde potrebne veštine poput brzine i agilnost. Međutim, cilj nam je pre svega druženje i podsećanje na Gordana Ličanina, koji je doprineo mnogo razvoju američkog fudbala u Bečeju. Takođe nam je drago što ovaj turnir raste svake godine i što pored domaćih klubova, igraju i naši prijatelji iz Hrvatske” – za sajt kluba rekao je Nenad Bikić, igrač Vitezova.

Kikinda Mamuti

Mamuti iz Kikinde su osnovani početkom 2009. godine, a kao svoj primarni cilj ističu rad sa mladima. Najveći uspeh kluba im je finale juniorske lige 2015. godine koje su izgubili protiv Kragujevačkih Divljih veprova. Ženska ekipa Mamuta, popularne “Orange Tribe”, ove godine su krunisale odlične partije, koje pružaju duži niz godina, i donele trofej pobednika u Ženskoj fleg ligi Srbije.

Kao i prethodno predstavljena ekipa, nisu se takmičili u fleg fudbalu u Srbiji, već su igrali na takmičenjima drugih klubova, kao i Saveza Vojvodine. Prošle godine su na memorijalnom turniru pobedili domaćina u finalu, te ove godine brane trofej.

“Očekujem dobru zabavu pre svega. Ovaj turnir koristimo za tim bilding (eng. team building) uz to što odajemo poštovanje porodici Gordana Ličanina, našeg velikog prijatelja. Trojef branimo i trudimo se da uvećamo kolekciju trofeja u našim vitrinama. Pobede su lepe, ali nam to nije imperativ. Zahvaljujemo se organizatoru da je i ove godine nama ukazao ovu čast da učestvujemo.” – za sajt kluba rekao je Robert Renji igrač Mamuta.

Osijek Cannons

Klub iz Osijeka je osnovan 2009. godine, a najveći uspeh kluba je osvajanje Hrvatska tekl lige (sa kontaktom) 2015. godine, kada su u finalu savladali favorizovane Zagreb Patriote. Naredne godine su bili vicešampioni Hrvatske, jer su izgubili od Split Sea Wolvesa.

Osijek je jedina ekipa na turniru koja se i bavi fleg fudbalom. Ove godine, Topovi su završili na četvrtom mestu u Hrvatskoj ligi.  Debitanti su na memorijalnom turniru “Gordan Ličanin”.

“Od turnira, koji nam je prvi van Hrvatske u zadnjih nekoliko godina, očekujemo dobru zabavu i dodatnu afirmaciju veoma mladih igrača, koji su već u prvoj ozbiljnoj seniorskoj sezoni pomogli klubu da stigne do Final Foura Hrvatske fleg lige. Iznimno smo uzbuđeni zbog ostvarene suradnje sa KAF Vidrama, čije smo predstavnike upoznali u sklopu trenerske klinike u organizaciji His Printa u Sisku (Hrvatska). Nadamo se da je ovo samo prva od mnogih zajedničkih aktivnosti u kojima ćemo sudjelovati.” – za sajt kluba rekao je Damir Tivanovac, igrač Osijeka.

Bečej GTC Vianor Vidre

Domaćin turnira je najmlađi učesnik, osnovan 2015. godine. Kao najveći uspeh kluba spominje se finale Arena liga Srbije 2018. godine, kada su Vidre u Mladenovcu izgubile od Imperatora iz Niša. Takođe, klub spominje da je veliki uspeh i polufinale Treće lige Srbije, u drugoj sezoni igranja fudbala pod opremom.

Vidre nisu učestvovale do sada na fleg takkmičenjima u SAAF-u, a na prethodnom turniru, Bečej je bio drugi.

“Rezultat nam ovog puta nije na prvom mestu, mada je lepo ostvariti pozitivan rezultat pred svojom publikom. Za nas će najveći uspeh biti dobra organizacija turnira, kao i dobra posećenost. Pre svega nam je cilj da se održi sećanje na našeg Gošu i da njegovim odlaskom, ne ode i njegov duh iz kluba. Naravno, cilj je i promocija sporta, kojom se Gordan odlično bavio, a nadamo se da će ovo privući i neke nove igrače u naš klub, a naročito decu, jer je ovaj bezkontaktni sport ono gde se ona takmiče. Pokušaćemo da ovaj turnir postane tradicionalan, sa željom da se broj učesnika povećava. Naspram prošle godine, povećali smo broj utakmica i imamo učesnika van teritorije Srbije, što je već veliki korak napred. Želim još jednom da napomene da pozivamo sve da uveličaju naš događaj i prisustvuju ovom fudbalskom spektaklu.” za sajt kluba rekao je kvoterbek i sportski direktor Vidri, Vladimir Davidov.

Prilog o memorijalnom turniru možete pogledati i na sajtu TV Bečej, na srpskom i mađarskom jeziku. Ovim putem se zahvaljujemo redakciji TV Bečeja na urađenom prilogu.

Zahvaljujemo se i prijateljima kluba koji su omogućili održavanja turnira: restoranu Tiski Šaran, berbernici Klasik (Darko Prodanov), GTC Vulkanizeru, kao i menadžmentu USAKO “Đorđe Predin Badža”.

Pozivamo još jednom navijače i ljubitelje američkog fudbala da prisustvuju 8. decembra u USKAO “Đorđe Predin Badža” i uveličaju ovaj događaj. Početak turnira je u 9 časova, a ulaz je besplatan.