U nedelju, 8. decembra, održan je Drugi memorijalni turnir “Gordan Ličanin” u Bečeju. Sistem takmičenja je bio ligaški, a dve prvoplasirane ekipe su se sastale u finalu. Finalnu utakmicu odigrali su prošlogodišnji pobednici “Mammoths” iz Kikinde i “Cannons” iz Osijeka, a bolja je bila ekipa iz Hrvatske – 53:47.

Na ovogodišnjem memorijalnom turniru “Gordan Ličanin”, posvećenom pokojnom generalnom sekretaru i potpredsedniku kluba, učestvovalo je četiri kluba iz dve države. Uz domaćina, “GTC Vianor Vidre” iz Bečeja, bili su još i “Knights” iz Kleka, “Mammoths” iz Kikinde i “Cannons” iz Osijeka (Hrvatska). Za razliku od prošle godine kada se igrao eliminacioni sistem, ovoga puta takmičenje se igralo po ligaškom sistemu, gde su dve prvoplasirane ekipe snage odmerile i u finalu.

Turnir je otvorila utakmica prošlogodišnjeg finala između “Mammoths” iz Kikinde i domaćina, “GTC Vianor Vidre”. Pre početka utakmice, održan je minut ćutanja posvećen Gordanu Ličaninu. Prva utakmica je bila pravi užitak za ljubitelje američkog fudbala. Videli smo neizvesnu borbu obe ekipe i vrlo ujednačenu utakmicu. Domaćin je doživeo i najveći peh na utakmici povredom Nikole Prkosovačkog (obnovljena povreda kolena), koji nije mogao da nastupa više na turniru i povreda šake Vladimira Davidova, koji je i pored velikog bola, odigrao i sledeću utakmicu svog kluba. Na poziciju kvoterbeka je nakon povrede Davidova, stao Filip Avramov. Osim dve povrede koje su zadesile Bečej, konačnom rezultatu presudila je i uigranost Kikinde. Utakmica se završila pobedom “Mammoths”-a rezultatom 32:29.

Drugu utakmicu na turniru odigrali su gosti iz Hrvatske, “Cannons” Osijek i “Knights” iz Kleka. Odmah se videlo ono što smo najavljivali, a to je da Osijek igra fleg ligu Hrvatske i da su apsolutno spremni za ovo takmičenje. Odbrana je dominirala tokom ove utakmice, sa dosta presečenih lopti. Osijek je pokazao i da kvoterbek ekipe Marin Ljubas na raspolaganju ima sjajne hvatače poput Petra Pavana, Leona Čeferina i Pavo Lukača. Moramo napomenuti da je na ovoj utakmici, najmlađi igrač turnira Zlatko Etemović sa 11 godina, postigao prvi i jedini tačdaun na ovoj utakmici za ekipu iz Kleka. Rezultat je na kraju bio – 48:6.

Ono što se očekivalo nakon prvog kola, bilo je da će utakmica između Bečeja i Kleka, biti borba za treće mesto. Tako je i bilo. Centri obe ekipe su doneli prve poene na utakmici – Aleksandar Stefanov je uhvatio loptu Filipa Avramova u end zoni (Bečej), a Nebojša Etemović je bio sigurna opcija Nenadu Pajiću (Klek). Nikola Bikić (Klek) sa dva tačdauna rešava pitanje pobednika ove utakmice i osigurao je barem treće mesto svojoj ekipi, koja je slavila rezultatom – 31:19. Moramo napomenuti i da je pored povrede, Vladimir Davidov odlično funkcionisao sa kvoterbekom Vidri, Avramovim, te je uspeo i da ubeleži poene na ovoj utakmici.

Četvrta utakmica na turniru je donela mnogo borbe. Sastali su se Kikinda i Osijek. Branislav Fekete, vođa napada Kikinde, uglavnom je pasom tražio Aleksandra Stokića i Dragomira Grozu, dok je sa druge strane Marin Ljubas gađao Leon Čeferina i Marko Rora. Utakmica se završila u korist Osijeka – 39:31.

Bečej je u svojoj poslednjoj utakmici na megdan izašao neporaženim “Cannons”-ima. Osijek je odlično započeo utakmicu, iskoristio svaki momenat nepažnje Bečeja, a u prvom poluvremenu ih je bilo dosta, te je rezulat bio 21:0. U nastavku utakmice, Bečejci su supeli da se “saberu”, te su pokazali mnogo bolju igru. Avramov je pronašao Marka Klineca za prvi tačdaun, a zatim na pretvaranju za dva poena i Nikolu Ugrinova. Pokušaj napada Bečeja, da na poziciji trkača stavi Predraga Matića urodio je plodom, jer je sa svoja dva trčanja, Matić uspeo da dođe do 2 jarda od endzone gostiju. Međutim u tom trenutku, Bečej zbog nesportskog ponašanja se vraćaju 15 jardi nazad, ali je Avramov ponovo odličnim pasom pronašao Nemanju Topića i pred sam kraj utakmice, postignut je konačan rezultat – 27:14.

U poslednjoj ligaškoj utakmici, derbi Banata. Kikinda je rutinski uspela da savlada ekipu iz Kleka. Groza, Svirčev, Novaković i Stokić doneli su pobedu Kikindi i osigurali finalnu utakmicu – 27:7.

Na finalnoj utakmici, sastali su se “Cannons” iz Osijeka i “Mammoths” iz Kikinde. Utakmica je bila apsolutno izjednačena, sa mnogo poena. Forsirala se pas igra. Prvi tačdaun na finalu postiže Mario Biro, hvatanjem lopte Branislava Feketea. Nakon neuspešnog pretvaranja, Marin Ljubas baca pas za Petra Pavana i izjednačuje rezultat. Za razliku od Kikinde, Pavo Lukač je uhvatio loptu na pretvaranju i Osijek je preokrenuo rezultat. Do kraja prvog poluvremena videli smo još sjajnih akcija, uglavnom pasom, a rezultat je bio 27:20 u korist Osijeka.

U drugom poluvremenu, Branislav Fekete se uglavnom odlučivao za Aleksandra Stokića, koje je odigrao svoju najbolju utakmicu na turniru upravo u finalu. Postizali se se poeni jednim za drugim, a u listu poentera su se upsisali i Dragomir Groza i Stanislav Almaši, dok su u ekipi Osijeka bili uspešni Marin Ljubas (trčanjem), Leon Čeferin i Petar Pavan. Utakmica je ušla u vrlo neizvesnu zavšnicu, jer je Osijek imao 6 poena prednosti, a Kikinda 4 napada da odvede utakmicu u produžetke ili upiše pobedu. Fekete je pokušao sa četiri pasa, ali se Osijek odlično odbranio, a na poslednjem Feketeovom pokušaju, Marin Ljubas je uspeo da zakači putanju lopte i sa tom odbranom postavi konačan rezultat – 53:47.

Za MVP turnira, nakon glasanja predstavnika klubova i sudija, odlučeno je da za najboljeg bude proglašen Marin Ljubas iz pobedničke ekipe “Cannons” Osijek.

Uprava kluba želi ovim putem da se zahvali i prijateljima kluba koji su omogućili odigravanje turnira, generalnom sponzoru kluba “GTC Vulkanizeru“, Berbernici “Classic” i restoranuTiski Šaran“. Takođe, želimo da se zahvalimo i redakciji TV Bečeja, koji uvek podržavaju akcije našeg kluba. Želimo da napomenemo i da se snimak finala emituje na TV Bečej.